Autozoeker.net

Meer licht en een luxueuze uitstraling van de auto of motor door het gebruik van xenon verlichting. Meer zicht in het donker op een verkeerssituatie en opvallen tussen andere weggebruikers, dit is het praktisch nut van xenon als lichtbron. Hiernaast is het accessoire om een auto een premium uitstraling te geven. In elke auto of motor kan je xenon lampen plaatsen met een gepast ombouwset. Een ombouwset is plug & play set, waardoor je het licht met aansluitingen eenvoudig zelf kunt installeren. Hierbij zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten.

xenon afbeelding

Welke type xenon heb ik nodig?

Een auto heeft groot- en dimlicht. Als xenon je verlichting wilt voor beide, dien je bi-xenon te kopen. Xenon is te krijgen in diverse kleuren-tinten licht uitgedrukt in K-waarde, vanaf 3.000K tot en met 30.000K. Naarmate de K-waarde oploopt zal de kleur veranderen van geel naar wit, blauw en paars. Het meest populaire type licht is 6.000K, wat zorgt voor een helder witte kleur. Een reden hiervoor is de kleur, welk erg in de smaak valt bij de meerderheid. Ten tweede wordt 6.000K verlichting aangeraden, omdat je hiermee een tegenligger in het verkeer niet verblind. Lagere K-waardes kan je ook gebruiken, dit is afhankelijk van jouw persoonlijk smaak. Wil je een hogere K-waarde gebruiken? Let dan op: de kans op verblinding is hierbij groter, omdat de lichtprojector in de auto het licht van bijv. 30.000K verlichting niet goed kan afstemmen. De kans bestaat dat er een verstrooit lichtbeeld ontstaat, waardoor tegenliggers verblind kunnen worden, jij een boete riskeert en de auto APK afgekeurd zal worden. Dit is niet altijd het geval. Wil je voor zekerheid gaan? Kies dan voor 6.000K helder wit verlichting.

Wet- en regelgeving bij xenon

Het voeren van xenon verlichting is toegestaan voor elke auto, mits het licht goed is afgesteld. Als het licht goed is afgesteld zal je niemand verblinden. Het ombouwen van halogeen naar xenon is met een plug & play xenon ombouwset eenvoudig zelf te doen. Een handig tip bij de installatie: parkeer de auto tegenover een muur. Markeer met tape het huidige licht niveau. Vervang vervolgens de eerst lamp unit voor xenon en stel het af. Zodra deze gelijk is, kan je de volgende unit erin plaatse