Als we het hebben over het importeren van auto’s dan behoort België tot één van de populairste landen. Een aantal redenen zijn hiervoor verantwoordelijk. Natuurlijk ligt België voor ons Nederlanders om de hoek en daarmee is afstand eigenlijk nauwelijks nog een probleem te noemen. Dit geldt niet alleen voor het transport van de auto naar Nederland, maar ook voor het bekijken van een mogelijke aankoop. Een tweede belangrijke reden die de populariteit van België als importland van auto’s verklaart is de prijs. Niet alleen zijn de jonge occasions hier veel goedkoper, hetzelfde geldt voor de aanschaf van nieuwe auto’s. Tot slot zijn bij onze Zuiderburen auto’s vaak net wat luxer uitgerust of hebben ze opties en accessoires die je niet of nauwelijks in ons eigen land vind.
Het importeren van een auto uit België is geen hogere wiskunde. Dit wil niet zeggen dat je over één nachtje ijs kunt gaan, want er zijn natuurlijk wel degelijk een aantal zaken waar je goed op moet letten. Een aantal van die zaken willen we graag bij je onder de aandacht brengen, te weten:
- De verkopende partij in België heeft een twee belangrijke verplichtingen waaraan hij moet voldoen om jou een auto te mogen verkopen. De eerste is vergelijkbaar met onze “Nationale Auto Pas”, heet de Car-Pass en de verkoper dient jouw hier bij verkoop van de auto een uitdraai van mee te geven. Het tweede dat de verkoper verplicht is, dat is jouw een tweedehandsrapport mee te geven waar een tweedehandskeuring een onderdeel van is (bron).
- Vergeet niet om je BPM-aangifte te doen. Hiervoor ben je namelijk zelf verantwoordelijk als je een auto importeert. Om deze te berekenen kun je van verschillende rekenmethodes gebruik maken. Verdiep je hier goed in, zodat je er zeker van bent dat je het juiste bedrag met de fiscus afrekent.
- Doe zelf het nodige onderzoek. Vaar niet blind op onderhoudsboekjes en de uitdraai van de Car-Pass. Bel met dealers of vorige eigenaren om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt.
Slechts drie punten om op te letten? Nee, zeer zeker niet, maar genoemde punten behoren wel tot de belangrijkste. Uiteraard heb je nog te maken met zaken als transport, verzekering, APK keuring en ga zo maar door. Ondanks dat het zeker een beetje werk is, is het importeren van een auto uit België zeker de moeite van het onderzoeken waard. Succes!