Of het nu de eerste keer is dat je een auto gaat kopen of al de zoveelste auto is. Het is altijd van belang om op verschillende dingen te letten als je een auto gaat kopen. Ben je nu benieuwd waar je exact op moet letten? Dan is dit artikel echt wat voor jou! We leggen uit hoe jij ervoor kunt zorgen dat je niet belazerd wordt.

Kies de juiste auto voor jou

Je weet wellicht al wat voor een soort auto je wilt hebben. Een favoriet merk, type of uitstraling waar je ogen echt op vallen. Misschien heb je zelfs al een paar keer in dat type auto gereden. Hij bevalt zo erg, dat je de auto daadwerkelijk wilt gaan kopen. Denk voordat je gaat kijken bij verschillende auto types, wat je eisen zijn voor de auto. Denk aan aantal kilometers, hoe het kostenplaatje eruit mag zien, welke opties je erop wilt hebben of bijvoorbeeld de keuze tussen handgeschakeld en automatisch. Stel deze eisen niet alleen op, maar kom ze ook daadwerkelijk na. Als er een auto is, waardoor je echt op een roze wolk beland, kan het zo zijn dat je enorm veel eisen laat varen die je vooraf hebt opgesteld. Probeer je wel gewoon aan deze eisen te houden. Ook als je een auto gaat huren raad ik je aan om dit goed in je achterhoofd te houden. Ben je van plan om een auto te huren, en woon je toevallig in Limburg? Dan kun je eenvoudig een auto te huren in Heerlen.

Maak een proefrit

Misschien wel een van de belangrijkste dingen wat je gewoon moet doen, is een proefrit. Hierdoor kun je verschillende vragen die je voorafgaand hebt beantwoorden. Hoe voelt de auto bijvoorbeeld aan, zijn er wellicht rare dingen die je tijdens het rijden merkt. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting die niet helemaal naar behoren werkt of de remmen die net niet goed aanvoelen. Door een proefrit te maken, kun je deze antwoorden eigenlijk allemaal gemakkelijk beantwoorden. Een extra tip is om op verschillende soorten wegen te rijden. Dan kun je soms nog te maken krijgen met extra mankementen, die je anders wellicht niet zou merken. Soms is het ook zo dat de autoverkoper de motor al warm laat draaien voordat je een proefrit gaat maken. Meestal is dit een verdachte situatie, het kan namelijk zo zijn dat de auto niet naar behoren werkt met een koude motor.

Onderhoudshistorie en kilometerstand

Een van de eerste vragen die je moet stellen is of er een onderhoudsboekje aanwezig is. Met een onderhoudsboekje kun je nagaan of de auto die je wilt kopen of leasen goed onderhouden is. Je kunt in zo’n boekje exact zien hoeveel onderhoudsbeurten er gedaan zijn en wat er precies is gebeurd. Houdt daarnaast rekening met de kilometerstand en kijk verder dan puur deze hoeveelheid. Het kan namelijk zo zijn dat er enorm weinig kilometers zijn afgelegd, maar dat dit toch slecht is geweest voor de auto. Als je de auto bijvoorbeeld overkoopt van een oude oma, kan het zo zijn dat zij alleen maar kleine afstanden heeft gereden, en dat de auto enorm veel stil heeft gestaan. Dit is vanzelfsprekend enorm slecht voor de auto.

Alternatieven

Er zijn tegenwoordig een aantal alternatieven als het gaat om het kopen van een auto. Een auto leasen is een voorbeeld hiervan. Door een auto te leasen, kies je er eigenlijk voor om een maandelijks bedrag te betalen om in bezit te zijn van een bepaalde auto. Ook kun je ervoor kiezen om een auto te huren. Een auto huren doe je meestal eigenlijk voor een kortere periode. Denk er bijvoorbeeld aan als je op vakantie gaat, of tijdelijk een grotere auto nodig hebt. Als je toevallig in Limburg woont en een grotere auto nodig hebt, raad ik je aan om een auto of bestelbus te huren in Limburg.

Tot slot, 6 tips als je een auto gaat kopen

–          Vraag naar de mankementen

–          Let op de garantie

–          Controleer de officiële gegevens

–          Laat je niet intimideren door een agressieve verkoopstijl

–          Laat je niet opjagen

–          Kijk naar het eventuele bedrijf van de verkoper

Als je deze tips in gedachten houdt, ben je goed voorbereid om een weloverwogen keuze te maken bij het kopen van een auto. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan en kun je met een gerust hart de weg op. Veel succes bij je zoektocht!